Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2012 12:04 - Писмото на министъра до Главния прокурор и оттеглянето на Прамод Митал
Автор: alexandertomov Категория: Политика   
Прочетен: 5487 Коментари: 17 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

В средата на март 2008г. Прамод Митал ми се обади по телефона. Формално ме попита как върви продажбата на ЦСКА, но смисълът на обаждането беше в друго. Каза ми, че отсега нататък поверява неговите интереси на адвокати и ако има нещо да се обърна към тях. Каза ми също така да намеря и прочета някакво писмо на Петър Димитров до Главния прокурор Борис Велчев.

Не беше трудно да намеря писмото или по-скоро Сигнала на  Петър Димитров. Много пъти съм виждал глупости написани или изречени от неопитни министри и депутати. Но  в случая ставаше дума не само за глупост, а за смесица от откровена некомпетентност и измама на официално лице. Веднага разбрах защо П. Митал напусна България. Причината беше искането от министъра до Главния прокурор за наказателно преследване на всичките членове на Надзорния и Управителния съвет на Кремиковци АД след 2005г.  След това писмо на Петър Димитров до Главния прокурор, Митал никога не се появи на българска територия. Казваше, че е отвратен от намесата на правителството която е извън приетите норми.

Нека коментираме четири основни заблуди, в които правителството се опитва да вкара Главния прокурор и цялата прокуратура.

Първо, П. Д. твърди, че Кремиковци АД е декапитализирано и не е в състояние да осъществява разплащанията, към своите доставчици по изискуеми задължения. Това е или преднамерена лъжа или израз на непознаване на правните критерии за декапитализация. Тази теза на министъра е окончателно опровергана от вещи лица, експерти и решение на Софийския апелативен съд от ноември 2008г. тя е опровергана и от Висшия лондонски арбитражен съд през юни 2008г.

След многомесечна работа съдиите приемат, че към края на 2007г. Кремиковци е бил в пълна финансова състоятелност и е могъл редовно да обслужва своите клиенти. Но какво го интересува Петър Димитров, че всички данъци са изплатени, че заплатите са повишени и изплатени. Той просто притиска прокуратурата, като я заблуждава.

Второ, министърът твърди, че „е налице липса на суровини за осъществяване на дейност. Това е вярно за периода след  февруари-март 2008г., но е безспорно причинено от действията на самото правителство и ограничаването в доставките на газ и вагони. В следствие на намесата на правителството повечето договори за доставки са прекратени.  До 30 март 2008г. е произведена едва 40 на сто от планираната продукция за тримесечието.

Трето П. Димитров директно пише, че „ не се очаква с краткосрочен план реализиране на приходи.”

Това е преднамерено твърдение, на което министър в цивилизована държава няма право. Все едно един държавник да обяви смъртна присъда на работещо частно предприятие. Тук отново се сблъскваме с опит на П. Димитров да дезинформира Главния прокурор и да обяви своята политическа цел за истина. Как изведнъж предприятие дало над 250млн лева в бюджета на страната за 2007г. може да спре своите приходи?

Четвърто –министърът директно заблуждава Главния прокурор, че „управляващите и представляващите Кремиковци АД”... не са сезирали компетентния търговски съм с искане за обявяване в несъстоятелност...”

С това си искане правителството на Тройната коалиция:

А) приема, че през 2005-2008г. Кремиковци АД вече е било в несъстоятелност, която е била прикривана;

Б) отхвърля докладите и анализите на американската банка Мерил Линч, на одитора Делойт и Туш, на Българска фондова борса;

С) иска наказателно преследване за инвеститора Прамод Митал и за всички изпълнителни директори на Кремиковци АД в периода 2006-2008г.;

Д) пренебрегва инвестиционните предложения на К. Жеваго (от януари 2008г.) и на Л. Митал (от март 2008г.), както и договора между П. Митал и американската банка Мерил Линч за определяне на купувач на Кремиковци.

Макар и старателно укриван от българската и международната общественост, сценарият на С. Станишев и П. Димитров става все по прозрачен. Самият министър не действа сам. Всяка негова стъпка и през януари-март и по-късно е съгласувана със С. Станишев. Сценарият е следният:

Първо. Да бъде „доказано” чрез съда, че Кремиковци АД е в несъстоятелност от 2005г., като по този начин отпаднат всички задължения към облигационерите, а самият облигационен заем се „нулифицира”.

Второ. Държавата и нейните фирми да бъде превърната в най-голям кредитор и по този начин правителството (разбирай П. Димитров) да поеме в свои ръце властта върху съдбата и продажбата на Кремиковци;

Трето. Да се заплаши с наказателно преследване собственика Прамод Митал и така той да бъде отстранен от вземането на решения свързани с продажбата на активите на Кремиковци АД.

Алчността, особено когато е прекалена, върви ръка за ръка с глупостта. Контролирайки пряко ръководни лица в магистратурата, правителството вярва в своята схема и както ще видим, я прилага докрай. Неговата цел е да постави под свой контрол процеса на продажба на Кремиковци и да получи финансови и политически дивиденти.

Последствията от този сценарий, приличащ повече на заговор, са ужасяващи.

Писмото на Петър Димитров до Главния прокурор стига (ясно как) до печата и е предадено на Прамод Митал лично. Последният заминава от България и повече не се връща никога в нея. Останалите на място негови адвокати и директори започват бързи действия по минимизиране на загубите на семейство Митал и прехвърляне на нови задължения върху гърба на Кремиковци АД. На 20март американската банка Мерил Линч се отказва официално да избира купувач. Само по себе си този факт е удар и за страната, и за Кремиковци.

Глупостта и алчността на С. Станишев и П. Димитров няма граници. В следващите седем месеца цялата им политико-юридическа схема ще бъде разбита на пух и прах. Но разбито на пух и прах ще бъде и самото Кремиковци АД. При публично ангажиране на прокуратурата и категорично искане (  и то със стара дата (от 2005г.) за несъстоятелност от правителството, банките окончателно губят вяра и спират кредитите за оборотни средства. Кремиковци започва бързо да умира… като голям танкер. Когато работи, никакви вълни не могат да го спрат. Когато му нанесат пробойни… бързо потъва.

През тези месеци, (март-май 2008г.), схемата с несъстоятелността на Кремиковци ми бе разяснявана от редица представители на правителството като „заслужаваше внимание”. Непрекъснато бе изтъкван добрия пример с металургичното предприятие Стомана- Перник. Там, след несъстоятелност, заводът бе продаден (без дългове) на гръцки собственици.

Трудно ми бе да опровергавам некомпетентността на авторите на подобно сравнение, независимо, че те бяха депутати, зам. министри, или висши съветници в кабинета на министъра. Кремиковци нямаше нищо общо със Стомана, която не произвеждаше чугун (първичен метал), а преработваше само скрап. Проблемът на Кремиковци бе, че той има непрекъснат цикъл на производство. Неговото сърце- доменните пещи работеха постоянно. Ако ги спреш възстановяване няма. Ако не ги задоволиш с достатъчно суровини и енергия- започват да се трупат колосални загуби. Затова в тези дни висях пред кабинета, никой не ме караше да правя това. Но ме болеше, че ще убият последното голямо българско предприятие. Казвах им, че това е срещу техния интерес, срещу страната.

Бях забравил, че в България мнителността и завистта са по-силни от разума и трезвия стопански разчет. Червената партия и нейният лидер бяха убедени, че това е начина да помогнат на Кремиковци. мълчаха синдикатите, мълчеше парламентът… някаква колективна безотговорност, или може би колективна омраза бе провесила примка над съдбата на Кремиковци и неговите 5000 работника…  

 



 

 




Гласувай:
3



1. анонимен - Н. Минков
08.10.2012 12:07
Как може да изгониш световен милиардер, които е дошъл да инвестира в България????!??!?!!!?!?!
цитирай
2. анонимен - Горанов
08.10.2012 12:12
анонимен написа:
Как може да изгониш световен милиардер, които е дошъл да инвестира в България????!??!?!!!?!?!


така е
цитирай
3. анонимен - Р. Захариев
08.10.2012 12:19
анонимен написа:
Как може да изгониш световен милиардер, които е дошъл да инвестира в България????!??!?!!!?!?!

Ти на мен ми кажи как може толкова алчни и некомпетентни хора да идват на власт?
цитирай
4. анонимен - ей тия държавници взеха хляба на ...
08.10.2012 12:22
ей тия държавници взеха хляба на хората
цитирай
5. анонимен - Кольо
08.10.2012 12:24
абе това от новата книга ли е
цитирай
6. анонимен - Каква държава, какво управление. ...
08.10.2012 12:27
Каква държава, какво управление. Докараха ни до просяшка тояга! Как да им се довериш на тези хора!
цитирай
7. анонимен - коптор
08.10.2012 12:38
ееехх, а на времето хляба беше по 4 стотинки, а млякото по 2....
цитирай
8. анонимен - до Кольо
08.10.2012 12:39
анонимен написа:
абе това от новата книга ли е


Да, Коле :)
цитирай
9. анонимен - лилава_маргаритка
08.10.2012 12:40
анонимен написа:
абе това от новата книга ли е

Кольо, сигурно! На мен ми казаха, че я имало на площад Славейков!!!
цитирай
10. анонимен - tccctctctc....
08.10.2012 13:04
tccctctctc....
цитирай
11. анонимен - Циганин Ве
08.10.2012 13:18
Отивам да я купувам! Мисля да не ставам от леглото си в кокетната ми къщурка в Овча купел докато не я прочета цялата. Само трябва да изгоня жената, че ляга наобратно в леглото и краката са й се завряли у лицето ми...
цитирай
12. анонимен - Киро Помпичка
08.10.2012 13:23
анонимен написа:
ееехх, а на времето хляба беше по 4 стотинки, а млякото по 2....

Съгласен съм г-н Коптор! В тези тежки времена трудно намирам утехата... Работя като строител. Когато отивам да работа имам голяма гърбица, но като се върна от работа тя моментално изчезва. Истината е че крия голям мех с вино, който ми носи утеха когато работя за жълти стотинки. Долу демокрацията
цитирай
13. анонимен - ВВиктор Махкия
08.10.2012 13:51
анонимен написа:
анонимен написа:
абе това от новата книга ли е

Кольо, сигурно! На мен ми казаха, че я имало на площад Славейков!!!


Знаеш ли колко струва?
цитирай
14. анонимен - прокурор ми бил
08.10.2012 14:06
прокурор ми бил
цитирай
15. анонимен - Марин Маринов
08.10.2012 15:08
Наглостта на някои хора няма граници!
цитирай
16. chavdar01 - А СЕГА НЕ Е ЛИ СЪЩОТО?!
08.10.2012 15:11
БОЙКО НАКАРА МАГАРЕШКИ(МАРЕШКИ) ДА СИ КУПИ ОТБОР,ИНАЧЕ........ФАЛИТ НА АПТЕКИТЕ,НЕСЕБОП,ЦЕСЕБОП И ВСЯКЪКАВ ДРУГ БОП!ЦЕЛИЯТ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ Е ПАРТИЕН.И ТО САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО СА НА ВЛАСТ!
цитирай
17. анонимен - Марин Маринов
08.10.2012 15:18
Чавдаре, за съжаление си абсолютно прав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexandertomov
Категория: Политика
Прочетен: 252141
Постинги: 46
Коментари: 551
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031