Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 15:10 - За кризата в Гърция, България и ЕС
Автор: alexandertomov Категория: Политика   
Прочетен: 22000 Коментари: 23 Гласове:
24

Последна промяна: 03.05.2010 18:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Гръцката криза е безпрецедентна по няколко причини. Първо, защото отдавна не се беше случвало европейска държава, вече утвърдена в ЕС да изпада в толкова сложна финансова криза. Причините бяха разкрития за дългогодишни измами на бившите гръцки правителства по отношение на истината за гръцките финанси. А също така спекулативни операции с водещи световни банки, които прикриват реалното състояние на гръцкия бюджет и гръцкия дефицит. Разкритията дойдоха в строго определено време, като лавина засипаха медийното пространство и в крайна сметка доведоха до оттегляне на инвеститорите от гръцките ценни книжа. Сринаха авторитета на Гърция на международните пазари и заплашиха страната на практика да не може да обслужва своите външни задължения.
В края на април 2010 г. положението е толкова безнадеждно, че ако до 15 май големите европейски държави и МВФ не намерят достатъчно голяма сума за Гърция, тя ще трябва да обяви невъзможност да изплаща своите задължения.
Втората причина, за да бъде кризата толкова драматична е, че за първи път от формиране на обща европейска валута, еврото, един от членовете на Еврозоната изпада в много тежко финансово положение. Видя се това, което много макроикономисти предполагаха и по-рано, а именно, че еврото създадено и поставено в зависимост от финансите на отделна държава-членка на Еврозоната по такъв начин, може да подкопае основите на самата валута. Още повече, че в много тежко положение се намират и Португалия, и Испания.
Сегашна финансова криза около Гърция и свързаното с нея евро, ще доведе до нещо много важно. Не до преустановяване на действието на еврото и до разбиване на Еврозоната, а по-скоро до обратния процес - затягане на финансовата дисциплина в съюза и поемането на курс към по-нататъшна финансова и валутна централизация в рамките на ЕС. Което на практика означава по-голям контрол върху разходите, по-голяма роля на Европейската Централна Банка и в крайна сметка намаляване на автономността във финансовата област на националните правителства на страните-членки на Еврозоната.
Днес световните агенции съобщиха, че България, заедно с Румъния и Сърбия, ще бъдат доста силно засегнати от гръцката криза. Така е, защото това са трите страни, където гръцките банки, гръцките финанси имат най-голямото представителство. Но българските граждани трябва да се предпазят от мисълта, че може да се случи нещо по-особено, понеже гръцките банки, представени на територията на България са без малко 20% от общия пазарен дял. Те нямат толкова непосредствено значение и влияние за регулация на самата икономика на страната. Ще има по-малко кредити, ще има по-големи проблеми, но не се предвиждат верижни фалити на големите гръцки банки. Проблемите не са толкова в банките, колкото в гръцкия фиск.
Прогнозата ми е в няколко точки.
Първо, очаквам до 10-ти-12-ти май първоначално МВФ и успоредно с Германия и Франция да предприемат спешни мерки за спасяване на Гърция.
Второ, очаквам сумата да не бъде по-малка от 60-65 млрд.долара и в последствие да се увеличи.
Очаквам също постепенно и бавно стабилизиране на гръцкия фиск, но това в никакъв случай няма да доведе до стратегическо решаване на въпроса, който поставих по-горе, че еврото ще налага по-голяма финансова централизация, по-голям контрол върху страните-членки на Еврозоната. Що се отнася за България, другото неприятно последствие е, че нито за чакалня, нито за приемане в Еврозоната в близка перспектива не може да се говори. Това, което се случи в Гърция, по моя оценка, ще доведе до голяма промяна в отношенията на големите европейски икономики към новите страни-членки и към кандидатите за членство в Еврозоната. Всички страни без изключение, ще трябва да изчакат не само стабилизиране на еврото след тази криза, но ще трябва да изчакат и новия регулативен механизъм и механизъм за контрол върху финансите на страните-членки.
Последно, също неблагоприятно последствие чисто психологическо, но не маловажно е, че когато настъпва криза в една страна инвестиционната активност в целия регион около нея се влошава.
Моята прогноза не е нито Апокалипсис, нито розови години, а просто едно много сериозно преструктуриране. Това, което ни мъчеше в продължение на последните 10 години – Валутният борд, в случая отново е спасителната ризница. Срещу Валутния борд една криза много трудно може да се изправи, защото това е система, механизъм за преодоляване на кризисни ситуации, за защита на държавните финанси и на финансовата система от подобни конюнктурни кризисни явления.
България ще има сложни социални проблеми, ще има, очевидно, по-висока безработица от очакваното. Почти съм сигурен, че през тази година отново ще има отрицателен растеж на БВП и дори да е положителен, той ще е не за сметка на отраслите, които имат по-голяма добавена стойност и са стратегически конкурентноспособни, а за сметка на неконкурентноспособни отрасли и сектори на производството.
В заключение – страната се нуждае освен от фискална стабилност, която се надявам да бъде постигната, и от изключително смело, сериозно преструктуриране на цялата национална икономика и изграждането на нова технологична основа на тази икономика.




Гласувай:
24


Вълнообразно


1. анонимен - А може би се цели
03.05.2010 15:22
гръцките народни протести да преминат границите и да започнат и във Франция,Испания и Португалия?
цитирай
2. morska - Гърците сами са си виновни
03.05.2010 15:27
Никой не може да ти направи това, което сам си си направил.
цитирай
3. анонимен - офффф
03.05.2010 15:28
я да ти върнат Кремиковци да го управляваш))))) че да мирясаш и да не се вихриш по блогове.
цитирай
4. tonner - до alexalex
03.05.2010 15:31
Понеже няма как да кажете нещо смислено, бълвате само простотии. Мирясвайте вече и оставете искащи хора да се обогатяват със знанията.
цитирай
5. анонимен - а дали е така
03.05.2010 15:31
Не съм сигурен че гръцката криза няма особено значение за българските финаннси. От собствен опит знам, че точно филиалите на гръцките банки в България в момента са в много лоша ликвидност. При положение, че българския фиск не разплаща задълженията си съм частните фирми, всеки изнесен лев или евро натоварва и без това закъсалата българска икономика. Сега сълбаме попарата на прекалено близките отношения между БСП И ПАСОК отпреди 15 и повече години, когато на елинските финанси бе дадено рамо за сметка на далеч по-стабилни институции извън евросъюза
цитирай
6. анонимен - Само те ли
03.05.2010 16:16
А защо никои не пише за Италия,защото е една от старите в ЕС или защото 1 850 000 000 000 евро е дребна сума.Към БВП е близо 115% т.е.колкото в Гърция.Освен това 2000 най големи фирми имат задължения които надхвърлят 90 000 000 000 т.е. и те са полу фалирали.Да не прибавям дълговете на гражданите и общини .А и шефа на Уникредит говори за сливане и намаляне на административните разходи,и това ако не е сигнал ,че нещата отиват на зле.
цитирай
7. анонимен - ?
03.05.2010 17:51
МНОГО им се радвахме на гърците ,че имали супер развито гражданско общество, обаче при всяка стачка потъват все по-надълбоко и сега какво? На гол тумбак чифте стачки.
цитирай
8. анонимен - Криза,криза...
03.05.2010 22:49
И какво сега.Да очакваме завихряне по спиралата,нов количествен растеж който не предизвиква качествен.Че на еврото му е необходимо падеж та да бъде конкурентно на пазарите,може би,ама защо именно чрез криза и то някаква изкуствена,щом е от машинации на банки.Значи гърците не са валат.Повторение на луканковия период и след.понашенски.Някой им предал урок.И какво преструктуриране за нас като го разструктуриха 20 год.Та останаха ли конкурентноспособни отрасли в международен план,а неконкурентноспособните те са във вътрешен,а за международен да не говорим,кой ще им позволи,освен,ако не ние самите да се изправят и случаино да потеглят.Ама я вижте само се скандира,почти никой се не замисля,защото трудно става.Нямаме право да се наредим защото сме нови на тоя пазар,ама като гледаме старите по-добре да станем на опашката.Заем срещу нещо/нищо,ама ако сме по-окумуш и при щастливо развитие на събитията може и да дръпнем и да се изплатим.И ако успеем ще се представим в добра светлина и конкурентни отрасли ще ни останат, стига на някой да не му влезе наново в главата и да не помисли пак да ги руши,и пак наново.
цитирай
9. podvodni - Г-н Томов, проблемът на ЕС, САЩ, ...
03.05.2010 23:56
Г-н Томов, проблемът на ЕС, САЩ, България и целият англо -саксонки (евро-атлантически) модел, не е в банките, фиска, валутата или подобни монетарни простотии, а в липсата на ПРОИЗВОДСТВЕНА ИКОНОМИКА. Абсолютно целият "Запад" се намира в незавидно положение - огромни бюджетни дефицити, отрицателни търговски баланси, огромни съвкупни и външни дългове. Защо? Защото е КОНСУМАТОРКО ОБЩЕСТВО. Запада вече не произвежда а предимно консумира. Не централизацията на валутата без покритие ще доведе до стбилитет, а връщането на производственоста!!
цитирай
10. анонимен - дидо до подводни
04.05.2010 07:40
Много си прав. Не монетарните фокуси ще оправят нещата а само развитие на призводствените отношения !
цитирай
11. анонимен - Starite proizwodstwa
04.05.2010 07:45
са си изиграли ролята.И ще останат в 20-ти век.Световната криза трябва да посочи нов път за развитие.Аз залагам на екологичните технологии,както и на безжичните комуникации,които ,смятам че ще бъдат водещи за новия век.Очаквам хартиините пари да излязат от употреба.
цитирай
12. анонимен - 222
04.05.2010 10:12
ВИЖТЕ КИТАЙ ПРЕВЗЕХА ЦЯЛАТА ЗЕМЯ САМО ДЕТО ОЩЕ НИКОЙ НЕ СИ ГО ПРИЗНАВА И С КАКВО БЪЛВАТ ПРОДУКЦИЯ ОТ ВСЯКАКВО ЕСТЕСТВО КАТО ЛУДИ
цитирай
13. podvodni - са си изиграли ролята. И ще останат в ...
04.05.2010 12:19
анонимен написа:
са си изиграли ролята.И ще останат в 20-ти век.Световната криза трябва да посочи нов път за развитие.Аз залагам на екологичните технологии,както и на безжичните комуникации,които ,смятам че ще бъдат водещи за новия век.Очаквам хартиините пари да излязат от употреба.

Ямно първо трябва да се възвърне способноста за мислене. За да има еко-технологии и безжични комуникации трябва някой да произведе средствата (джаджите) за тяхната работа.Също така едва ли можеш през зимата да облечеш топла еко-технология или безжична комуникация. А да не говорим за храната. Производствата които според теб са отживелица и са присъщи на 20-ти век са съществували много, много преди да се родиш и ще съществуват още толкова след смърта на твойте пра,пра,пра-внуци.
цитирай
14. bachym - Не са ми ясни тези икономически работи
04.05.2010 13:46
но България не трябва ли да произвежда все пак .
Или само валутен Борд МВФ ?
При гърците не е ли точно това - харчеха повече отколкото заработваха ?
Доста повече
Че то и нашия социализъм не се ли гътна точно така .
Когато масово излязохме от село , където си купувахме само олио и захар и между Димитровден и Гергьовден не се къпехме ?
цитирай
15. анонимен - ей
04.05.2010 15:02
Бачкане му е майката. Знаете ли германския работник с какво темпо работи? Точно до секунда се спазват работно време , почивки , абсолютна дисциплина, а в България всеки се мота и симулира.
цитирай
16. alexandertomov - до podvodni
04.05.2010 15:33
Уважаеми г-не! При цялото ми уважение към Вашата позиция, трябва да кажа, че не съм много съгласен с нея. Вие сте по принцип прав, че без производителност на труда, без увеличение на масата на добавената стойност, прогрес не е възможен. И на Запад, и на Изток, и в Латинска Америка, и в Австралия.
Светът се нуждае от ново лидерство, от много модерно осмисляне. Но аз, споделяйки Вашето опасение, категорично не съм съгласен, че консуматизмът може да остане като политика. Просто никой не може да търпи това, което беше наред в Щатите - да финансират собствените си дефицити за сметка на други страни, континенти, народи.
Както и самото евро – никой не иска да плаща сметките на Гърция, ако самите гърци не си платят това, което са скривали от останалите. Същото се отнася и за България. Не може да произвеждаме 6 900 долара на човек от население годишно, след като другите европейски държави произвеждат 30-40 хиляди и да искаме да бъдем богати. Няма как да бъдем богати. Когато дойдат лидери, които са в състояние да изведат икономиката, да наложат нова икономическа политика, тогава ще станем по-богати.
цитирай
17. damnation - Всъщност, замислих се, има ли ня...
05.05.2010 23:07
Всъщност, замислих се, има ли някъде списък кой са точно гръцките банки в БГ ? Да ги избягваме, ако не е късно :)
*сещам се само за пиреус и алфа банк
цитирай
18. eien - http://www.delarea.net/archives/201
06.05.2010 09:43
Горното е много добро! Приятно четене, ако решите.
Поздрави.
цитирай
19. анонимен - до 17
07.05.2010 07:21
пиреус,алфабанк,ОББ, ПОЩЕНСКАБАНКА,ЕМПОРИКИ, ПЛЮС ОЩЕ 6 БАНКИ ВСИЧКИТЕ 10 ОПЕРИРАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ И ИЗНАСЯТ ПАРИТЕ НИ В БЕЗДЪННАТА ГРЪЦКА ЯМА
цитирай
20. damnation - е, моята не е сред споменатите ба...
07.05.2010 16:44
е, моята не е сред споменатите банки, та мога да съм спокоен май :D
цитирай
21. анонимен - ЗАЕМ ЗА ОФЕРТА
17.01.2011 02:59
Нова година loan.Need заем, за да платят сметките, дългови стартиране на малък бизнес и не знам как може да стане it.then твоята молитва е е answered.contact michealloanfinanceplc@gmail.com със следните informtaion: Пълно име. Държава-членка ........ ........... ......... ............. Продължителност на кредита Размер на .... ........ Месечен доход .......... валиден телефонен номер ......

Няма от какво да губим, но финансовите си задължения!

Email: michealloanfinanceplc@gmail.com
цитирай
22. анонимен - ЗАЕМ ЗА ОФЕРТА
17.01.2011 03:03
Добър ден, Това е пастор Годуин кредит фирма, Имате ли нужда от
неотложни бизнес или потребителски заем? Свържете се с нас сега.
Свържете се с нас за кратък или дълъг си срочен заем.
повече информация:

Кредитополучателя информация, необходима

ВАШЕТО ИМЕ:
Държава:
Размер на кредита:
Срок:
ВАЖИ мобилен телефон:

Моля свържете се с нас чрез електронна поща (godwinloanfinanceplc@gmail.com) сега за по-
информация и за прилагане.
Пастор Годуин (c.e.o)
цитирай
23. анонимен - Hello!
02.02.2012 06:44
Hi! my celebrity is Jully. I would like to meemeet admissible attendant :)
This is my homepage - http://jskdh5jkd7djh4.com/l
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexandertomov
Категория: Политика
Прочетен: 253178
Постинги: 46
Коментари: 551
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930